Περισσότεροι από 500 δικηγόροι μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρώμης συμμετείχαν στο τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Τα ανησυχητικά δεδομένα για την έκρηξη των κυβερνοεπιθέσεων σε εταιρείες και επαγγελματίες στην Ιταλία το 2020, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου “L’hacker nel faldone” (The Hacker in the Folder), που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Ρώμης και την ασφαλιστική εταιρεία LevIns με τη συμμετοχή του κου Oren Elimeleh, ειδικού συμβούλου κυβερνοασφάλειας της ισραηλινής κυβέρνησης, ιδρυτή της εξειδικευμένης εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cyberteam360 και επικεφαλής εμπειρογνώμονα της ως άνω ασφαλιστικής εταιρείας.
Αυτό ήταν το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε με σχετική θεματολογία και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 Ιταλοί δικηγόροι.
Το 2020 καταγράφηκαν στην Ιταλία 2.332 επιθέσεις σε σύγκριση με το 2019 όπου είχαν καταγραφεί 1.802, εξηγεί ο κος Oren Elimelech. Ο Οκτώβριος και ο Δεκέμβριος ήταν οι πιο επικίνδυνοι μήνες για την ασφάλεια των πληροφοριών, καθώς μόνο τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους καταγράφηκαν 227 κρίσιμα περιστατικά, ενώ την ίδια περίοδο του 2019 και του 2018 είχαν παρατηρηθεί αντίστοιχα 157 και 106.
Όσον αφορά την φύση των επιθέσεων – στο 40% των περιπτώσεων ήταν επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό και στο 9% τα θύματα έγιναν στόχος επειδή θεωρήθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα. “Τα δεδομένα μας δίνουν ένα ανησυχητικό σήμα επειδή επιβεβαιώνουν ότι οι χάκερ στοχεύουν συγκεκριμένα την Ιταλία”, εξηγεί ο ιδρυτής της Cyberteam360 κος Elimeleh. Όσον αφορά τις επιθέσεις, η απόσπαση χρημάτων είναι σίγουρα ο κύριος στόχος, ενώ ο πολιτικός ακτιβισμός -ο λεγόμενος hacktivism- αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό συμβάντων. Μια έρευνα που διενήργησε το Cyberteam360 μεταξύ χιλιάδων επαγγελματιών στην ασφάλεια πληροφοριών, δείχνει ότι το 90% των εταιρειών δέχτηκε κάποιου είδους επίθεση. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των προτιμώμενων τεχνικών από εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι το λεγόμενο “Island-hopping”, το οποίο αφορά την στόχευση ενός μικρότερου και πιο ευάλωτου στόχου για διείσδυση στους διακομιστές του πραγματικού στόχου. Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε για μία ακόμη φορά δεδομένης της κατάστασης «Εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ήταν η μειωμένη προστασία των εταιρικών δικτύων λόγω της, πιθανόν, ασθενέστερης προστασίας των προσωπικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την εργασία από το σπίτι. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρώμης, κος Antonino Galeti, σχολίασε το εξαιρετικά λεπτό και επίκαιρο για του δικηγόρους θέμα, αυτό της προστασίας των δικηγορικών γραφείων κάτι που είναι συνυφασμένο με την προστασία της εμπιστευτικότητας και της ευαισθησίας των δεδομένων των πελατών ενός Δικηγόρου και γι’ αυτό υπάρχει η ανάγκη για την χρήση αποτελεσματικών εργαλείων ελέγχου ταυτότητας χρήστη με δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο του γραφείου από απόσταση. Ο κος Galeti σημείωσε τη σημασία της επένδυσης στην κυβερνοασφάλεια , τόσο των υπολογιστών όσο και των διακομιστών του cloud, καθώς και στην ασφάλιση κατά κινδύνων του κυβερνοχώρου για την κάλυψη κάθε κινδύνου σχετικού με το διαδίκτυο.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το σεμινάριο εδώ: https://youtu.be/japGYf8qefA