Παραδοσιακά, στις 9 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Από την πρώτη της διοργάνωση το 2004, το ενδιαφέρον για την εκδήλωση έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο και τώρα καλύπτει σχεδόν 70 χώρες σε πέντε ηπείρους - από την Ισλανδία έως την Κένυα και από τον Καναδά έως τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Το φετινό σύνθημα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα είναι το «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τα τρέχοντα θέματα ασφάλειας του δικτύου και την προώθηση ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων. Οι νέοι σήμερα περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε δραστηριότητες που κυμαίνονται από διαδικτυακά παιχνίδια έως ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την εμπιστευτικότητα των προσωπικών πληροφοριών, τη φήμη τους και την υγεία τους.
Οι παίκτες, για παράδειγμα, περνούν κατά μέσο όρο 8 ώρες την εβδομάδα παίζοντας στο διαδίκτυο. Έχει διαπιστωθεί ότι οι νέοι κοιμούνται 2 έως 3 ώρες λιγότερο ανά διανυκτέρευση από τους συνομηλίκους τους από 10 χρόνια πριν.
Ποια είναι τα κύρια μηνύματα για την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου; Οι ειδικοί του Cyberone προτείνουν:
Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς και δύσκολους στην αποκρυπτογράφηση κωδικούς πρόσβασης
Ο κωδικός πρόσβασης είναι μία από τις λίγες κλειδαριές που προστατεύει τα δεδομένα της συσκευής, επομένως θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο να σπάσει. Οι τυπικές προτάσεις είναι ότι ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες (και ακόμη καλύτερα πάνω από 14), να είναι ένας συνδυασμός αριθμών, πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων και συμβόλων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό πολλών λέξεων (φράση πρόσβασης). Αυτό θα σας βοηθήσει να το θυμάστε πιο εύκολα και είναι επίσης μεγαλύτερο από έναν τυπικό κωδικό πρόσβασης δέκα χαρακτήρων.
Εισαγάγετε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA, 2FA)
Τα περισσότερα συστήματα πληροφοριών προστατεύονται από κωδικό πρόσβασης από προεπιλογή, αυτός αλλά μπορεί να σπάσει ή να κλαπεί. Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων λειτουργεί ως ένα δεύτερο επίπεδο ασφαλείας, το οποίο επαληθεύει περαιτέρω την ταυτότητα του ατόμου που έχει πρόσβαση στους πόρους πληροφοριών.
Χρησιμοποιήστε ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα
Εάν εξακολουθείτε να έχετε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί ξεπερασμένα Windows XP ή Vista, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευπάθεια ασφαλείας. Αναβαθμίστε στην πιο πρόσφατη έκδοση των MS Windows / Linux και είναι σημαντικό να εγκαθιστάτε τακτικά ενημερώσεις ασφαλείας.
Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτηση δεδομένων
Εάν για κάποιο λόγο χάσετε τα δεδομένα σας – είτε λόγω επίθεσης χάκερ, φυσικής καταστροφής ή απόσβεσης διακομιστή – ένα αντίγραφο ασφαλείας των πληροφοριών θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στον κανονικό ρυθμό της εργασίας χωρίς να σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα.
Απομακρυσμένη πρόσβαση και προστασία VPN
Η απομακρυσμένη πρόσβαση σε πόρους πληροφοριών – πολύ σχετική σήμερα – πρέπει να γίνει μέσω ενός VPN. Αυτή η τεχνολογία παρέχει ασφάλεια και απόρρητο και αποτρέπει την κλοπή πληροφοριών. Ως πρόσθετο προληπτικό μέτρο, μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των διευθύνσεων IP και των δικτύων που έχουν πρόσβαση στο RDP.
Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς
Τα προγράμματα προστασίας από ιούς έχουν σήμερα πολύ πιο προηγμένες δυνατότητες από ό, τι πριν από δύο δεκαετίες. Σήμερα, είναι σε θέση να εντοπίσουν ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως spam, phishing, ransomware κ.λπ.
Κρυπτογράφηση συσκευής
Εάν ο φορητός υπολογιστής ενός εργαζομένου κλαπεί (ή απλώς χαθεί), οι πληροφορίες σχετικά με αυτό μπορεί να καταχραστούν. Η κρυπτογράφηση συσκευής λύνει αυτό το πρόβλημα. Εάν τα δεδομένα του φορητού σας υπολογιστή είναι κρυπτογραφημένα, δεν είναι δυνατή η ανάγνωσή τους από κάποιον εξωτερικό εισβολέα.
Αποφύγετε τα δημόσια δίκτυα WiFi
Το δωρεάν Διαδίκτυο είναι καλό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε την τιμή που πραγματικά πληρώνετε για να το χρησιμοποιήσετε. Τα δίκτυα WiFi σε εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους μπορούν να σας θέσουν σε κίνδυνο. Η κίνηση σε αυτά μπορεί να παρακολουθείται, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν μη κρυπτογραφημένες πληροφορίες που περνούν στο δίκτυο είναι ορατές σε αυτόν που “κρυφακούει”.